اگر سخت افزار شما اورکلاک شده باشد ، به خنک کننده بهتری احتیاج دارید وگرنه می توانید سیستم خود را خراب کنید. آیا می خواهید ببینید آیا CPU یا GPU شما اورکلاک شده است؟ در اینجا 3 راه ساده برای انجام این کار آورده شده است، شک دارید CPU یا GPU اورکلاک دارید؟ در اینجا 3 راه برای اطمینان وجود دارد پس همچنان با بیا تو اینجا همراه باشید تا به بررسی این موضوع بپردازیم .
خرید CPU یا GPU استفاده شده همیشه یک خطر است. تا زمانی که قطعات را آزمایش نکنید ، هرگز نمی دانید چه چیزی دریافت می کنید ، به این معنی که قبل از آزمایش نمی توانید تعیین کنید که CPU یا GPU اورکلاک شده است. خوشبختانه آزمایش اورکلاک CPU یا GPU بسیار آسان است. بنابراین ، بیایید سه راه را بررسی کنیم تا بررسی کنیم آیا CPU یا GPU شما اورکلاک شده است یا خیر.
مواردی که باید در CPU یا GPU اورکلاک شده جستجو کنید
اورکلاک فرآیند افزایش سرعت کلاک یک تراشه فراتر از سرعت کلاک تولیدکننده است. به عنوان مثال ، اینتل i9-10900K دارای فرکانس کلاک پایه 3.70 گیگاهرتز و افزایش ساعت تا 5.30 گیگاهرتز است. اما اگر تنظیمات خنک کننده کافی دارید ، می توانید حداکثر فرکانس کلاک تراشه را به 6 گیگاهرتز افزایش دهید.
بنابراین ، اورکلاک در درجه اول فرکانس یا سرعت کلاک را که تراشه ها کار می کنند افزایش می دهد. بنابراین ، اگر می خواهید بدانید CPU یا GPU شما اورکلاک شده است ، باید حداکثر فرکانس آنها را بدانید و اعداد را با تراشه های انبار مقایسه کنید.
نکته آخر قبل از حرکت ، هیچ دو CPU یا GPU یکسان نیستند حتی اگر شماره مدل آنها یکسان باشد. به عنوان مثال ، این امکان وجود دارد که CPU شما ، حتی در تنظیمات کارخانه ، با فرکانس پایه کمی پایین تر یا بالاتر از آنچه در اینترنت پیدا می کنید ، کار کند. بنابراین ، به تفاوت های نسبی توجه کنید تا اعداد دقیق.
نحوه بررسی اورکلاک CPU یا GPU شما
همانطور که در قسمت قبل دیدیم ، باید سرعت کلاک CPU و GPU خود را بررسی کرده و آنها را با مدلهای مشابه اینترنت مقایسه کنید. خیلی راه ها برای انجام دادن این وجود دارد. ساده ترین راه برای انجام این کار این است که به مشخصات رایانه شخصی خود نگاه کنید و سخت ترین راه این است که در BIOS جستجو کنید تا ضرب ساعت را پیدا کنید. بنابراین ، بیایید با ساده ترین کار شروع کنیم و از آنجا حرکت کنیم.
1- برای مشاهده فرکانس ساعت CPU خود از CPU-Z استفاده کنید
CPU-Z و GPU-Z برنامه هایی هستند که به ترتیب مشخصات CPU و GPU رایانه شما را نمایش می دهند. استفاده از هر دو ابزار نسبتاً آسان است. فقط برنامه ها را اجرا کنید ، و اطلاعات مربوطه را با جزئیات توضیح می دهند.
ابتدا برنامه CPU-Z را دانلود کرده و نصب کنید.
پس از نصب ، برنامه را اجرا کرده و به Core Speed ، Multiplier و Bus Frequency CPU که در قسمت Clocks ذکر شده است ، توجه داشته باشید.

Core Speed نشان دهنده سرعت فعلی CPU است. این سرعت لحظه به لحظه با بارگذاری CPU تغییر می کند. می توانید سرعت گذرگاه را به عنوان سرعت ساعت مرجع در نظر بگیرید. وقتی سرعت گذرگاه را با نام چند برابر کننده ضرب می کنیم ، سرعت اصلی CPU را دریافت می کنیم.
در مرحله بعد ، یک جستجوی سریع در اینترنت برای پردازنده خود انجام دهید و حداکثر سرعت ساعت را جستجو کنید. به عنوان مثال ، اگر حداکثر فرکانس Intel i5-6200U را جستجو کنیم ، 2.8 گیگاهرتز دریافت می کنیم.
اکنون ، سرعت گذرگاه و بالاترین مقدار ضرب کننده ای را که در براکت ها ذکر شده ضرب کنید. برای مثال ، تصویر زیر بالاترین ضرب ذکر شده در داخل براکت را 28 نشان می دهد. اگر این عدد را با سرعت گذر ضرب کنیم ، تقریباً 2800 مگاهرتز یا 2.8 گیگاهرتز دریافت می کنیم. این حداکثر فرکانس پردازنده انبار Intel i5-6200U است.

به عبارت دیگر ، CPU اورکلاک نمی شود زیرا حداکثر از حداکثر فرکانس سهام بیشتر نیست.
2- از GPU-Z برای بررسی فرکانس ساعت GPU خود استفاده کنید
برای انجام همین کار برای GPU ، GPU-Z را دانلود کرده و نصب کنید. برنامه را اجرا کنید. GPU-Z مشخصات GPU شما را برمی گرداند. به ساعت های GPU توجه کنید.
GPU-Z هر دو ساعت پیش فرض اصلی و تقویت کننده و سرعت کلاک فعلی را نشان می دهد که GPU شما به ترتیب در زیر Default Clock و GPU Clock کار می کند. ساعت پیش فرض سرعت کلاک اصلی GPU شما را فهرست می کند ، در حالی که Boost در همان ردیف سرعت پیش فرض افزایش ساعت را نشان می دهد.
اگر خوانش های GPU Clock بیشتر از خوانش های Default Clock باشد ، GPU شما اورکلاک شده است. در تصویر زیر ، ساعت پیش فرض و ساعت GPU یکسان هستند ، بنابراین GPU بدون هیچ گونه شواهدی از اورکلاک با سرعت انبار کار می کند.

3- از MSI Afterburner برای مشاهده سرعت ساعت GPU استفاده کنید
MSI Afterburner ابزاری است که به شما امکان می دهد GPU خود را نظارت کرده و اورکلاک کنید. پس از بارگیری Afterburner و نصب آن بر روی رایانه خود ، آن را اجرا کنید.
هنگامی که Afterburner اجرا می شود ، نمای کلی از وضعیت GPU شما را ارائه می دهد. به عنوان مثال ، سرعت فعلی فن ، سرعت ساعت و دما را به شما نشان می دهد. به سرعت کلاکی که در Afterburner مشاهده می کنید توجه کنید و آن را با سرعت سهام GPU خود مقایسه کنید.

اگر سرعت کلاک در Afterburner بیشتر از سرعت سهام باشد ، GPU اورکلاک می شود.

اگر نمی ترسید در تنظیمات BIOS یا UEFI خود کار کنید ، پیدا کردن سرعت کلاک CPU و ضرب به هیچ وجه زمان نمی برد.
برای ورود به تنظیمات BIOS ، باید کلید DEL یا کلید عملکردی مانند F1 را فشار دهید. مادربردهای مختلف ترکیب کلیدهای متفاوتی برای باز کردن پنل تنظیمات BIOS دارند. بنابراین ، به ترتیب راه اندازی توجه کنید زیرا اکثر کامپیوترها قبل از شروع دنباله راه اندازی BIOS را نمایش می دهند.
پس از در اختیار داشتن کلید ، آن را چند بار فشار دهید که از شما خواسته می شود وارد تنظیمات BIOS شوید. بعد ، به تنظیمات CPU بروید و فرکانس CPU و ضرب را پیدا کنید. بار دیگر ، تولیدکنندگان مختلف فرکانس CPU و ضرب کننده را متفاوت نامیده اند. به عنوان مثال ، فرکانس CPU ممکن است در مادربرد شما “فرکانس CPU FSB” نامیده شود. به طور مشابه ، ضریب را می توان “نسبت هسته CPU” یا فقط “نسبت CPU” نامید.
فرکانس پردازنده و ضرب را بیابید ، آنها را ضرب کرده و نتیجه را با سرعت کلاک مقایسه کنید. اگر نتیجه بالاتر باشد ، CPU شما اورکلاک شده است. اگر نه ، CPU هنوز در تنظیمات موجودی خود است.
اورکلاک می تواند عملکرد را افزایش دهد اما با هزینه تمام شده
پس از بررسی اینکه آیا CPU یا GPU شما دارای overlock روی آن است یا خیر ، باید تصمیم بگیرید که آیا آن را نگه دارید یا به سرعت سهام بازگردید. زیرا ، در حالی که اورکلاک مزایای عملکردی دارد ، خطراتی نیز به همراه دارد.
اورکلاک می تواند عملکرد شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. تا یک نقطه خاص ، می توانید این را یک دست انداز عملکرد رایگان بدانید که هرکسی با راه حل خنک کننده قابل استفاده می تواند از آن استفاده کند.
اما اگر مراقب نباشید ، اورکلاک می تواند به سخت افزار شما آسیب برساند. این می تواند سالها طول عمر CPU/GPU شما را از بین ببرد. در بدترین حالت ، حتی می تواند سخت افزار رایانه شما را عذاب دهد.
نظرات کاربران