اگر فکر کردهاید کرونا تنها مختص انسانهاست و حیوانات دیگر از گزند این ویروس مهلک در امانند، سخت در اشتباهید! طبق مطالعاتی که به تازگی انجام شده، انسانها تنها گونهای نیستند که به طور بالقوه در معرض تهدید کرونا ویروس جدید قرار دارند. بر این اساس گوریلها، اورنگوتانها، گیبونها، نهنگهای خاکستری، دلفینهای پوزهبطری و همچنین همسترهای چینی نیز در معرض خطر هستند. در ادامه با بیا تو اینجا همراه باشید.
حیوانات اهلی مانند گربه، گاو و گوسفند در معرض خطر متوسط ابتلا به کرونا قرار دارند و به نظر میرسد سگها، اسبها و خوکها تا به امروز صدمه چندانی از این ویروس کشنده ندیدهاند و چندان در خظر نیستند.
خطر ابتلا به کرونا
طبق مطالعه جدیدی که در دانشگاه کالیفرنیا، دیویس (UC Davis) انجام شده، برخی گونههای در معرض خطر ابتلا به کووید-19 پیشبینی شدهاند. در این تحقیق، یک تیم بین المللی از دانشمندان نتایج بررسی آنالیز ژنومی را برای مقایسه گیرندههای سلولی اصلی ویروس در انسان به نام آنزیم تبدیل آنژیوتانسین 2 (ACE2) با 410 گونه مختلف از مهرهداران، شامل پرندگان، ماهیها، دوزیستان، خزندگان و پستانداران، مورد استفاده قرار دادند.
ACE2 معمولاً در بسیاری از انواع مختلف سلولها و بافتها از جمله سلولهای اپیتلیال در بینی، دهان و ریهها یافت میشود. در انسانها، 25 اسید آمینه پروتئین ACE2 برای اتصال ویروس به سلولها و ورود به آنها بسیار مهم هستند.
محققان با استفاده از این مجموعه 25 تایی از اسید آمینههای پروتئین ACE2 و مدلسازی ساختار پروتئینی پیشبینی شده آن در کنار پروتئین ویروس کرونا (SARS-CoV-2)، اقدام به ارزیابی این موضوع کردند که چه تعداد از این اسیدهای آمینه در پروتئین ACE2 گونههای مختلف یافت میشود.
جانا داماس (Joana Damas)، نویسنده اول مقاله و یکی از پژوهشگران فوق دکترا در دانشگاه دیویس میگوید:
پیشبینی میشود حیواناتی که در این 25 اسید آمینه با پروتئین انسان مطابقت دارند، بیشترین خطر را برای ابتلا به ویروس کرونا از طریق ACE2 داشته باشند.
بر اساس نتایج این مطالعه، پیشبینی میشود که چندین گونه از نخستیسانان، مانند گوریل غربی سرزمینهای پست، اورانگوتان سوماترایی و گیبون گونهسفید شمالی، با خطر جدی ابتلا به ویروس کرونا از طریق گیرندههای ACE2 مواجه باشند.
حیوانات دیگر
حیوانات دیگری که جزو گونههای پرخطر شمرده شدهاند، شامل پستانداران دریایی مانند نهنگهای خاکستری و دلفینهای پوزهبطری و همچنین همسترهای چینی میشوند.
تحقیقات نشان دادهاند که نمونه اولیه ویروس کرونای جدید احتمالاً از گونهای از خفاشها سرچشمه گرفته است. البته این که خفاشها مستقیماً ویروس کرونا را به انسان منتقل کردهاند، یا یک میزبان واسط هم در این بین وجود داشته، هنوز مشخص نیست. اما تحقیق اخیر از این ایده که یک یا چند میزبان واسط نیز احتمالاً درگیر بودهاند، پشتیبانی میکند. نتایج حاصل از این مطالعه به محققان این امکان را میدهد تا گونههایی را که ممکن است به عنوان میزبان واسط در حیات وحش عمل کنند، شناسایی کرده و تلاش کنند تا جلوی شیوع مجدد این ویروس در آینده را بگیرند.
نظرات کاربران